Fannys Pepparkakor

Fannys Pepparkakor     

OBS! Degen görs minst ett dygn i förväg innan den ska användas! Och tas fram ca 4 timmar innan den ska bakas ut. 

  • Ca 400 st pepparkakor

Eftersom att det blir väldigt mycket deg så rekomenderar jag att du gör en halv sats till att börja med. Det blir mycket deg annars att baka ut på egen hand! Så se till att få med hela familjen på ditt pepparkaksbak!:) (Degen på bilden är en halv sats)

 

UGN: 175-200 Grader C

 

Du Behöver:

  • 3 dl      Sirap
  • 4½ dl   Strösocker
  • 1 msk  Ingefära
  • 1 tsk    Kanel
  • 1 tsk    Malen Nejlika
  • 350 g   Smör  (Inte Margarin!!)
  • 3 dl      Grädde 40% fett (30-36% fett går också bra)
  • 1 kg     Vetemjöl
  • 1 msk   Bikarbonat

Till Utbakningen: ½ kg vetemjöl

Gör Såhär:

Smält Smöret. Blanda ihop Sirap, Socker, Ingefära, Kanel och Nejlika. Rör i grädden.

Ha sedan i det smälta smöret. Det gör inget om smöret är varmt.

Blanda ihop 1 kg mjöl med bikarbonaten i en separat bunke. Tillsätt sedan mjölblandningen i pepparkakssmeten.

Blanda ihop med träsleven. Täck skålen eller bunken med plastfolie eller lägg över en bakduk och ställ in i kylen. Låt stå kallt minst 24 timmar innan den tas ut för att mjukna upp. 

 

Utbakningen:

Kavla ut deg och tryck ut pepparkakor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gräddas mitt i ugnen i 4-7 min beroende på tempratur och tjocklek.

Klocka första plåten och använd sedan den tiden till resten av pepparkakorna!

Kom ihåg att lägga alla små kakor på en plåt, de mellanstora på en annan och de stora med andra stora.

TIPS: Om degen inte håller ihop när du ska kavla ut den så kan det va lite för mkt mjöl i. Ha i en liten skvätt med sirap så brukar det lösa sig! 

Är Degen för kladdig? Arbeta i mer mjöl.

 

 

GOD JUL Och Lycka Till!! 

17 dec 2013

Välkommen

Välkommen till www.bakamera.n.nu.