Lussebullar / Saffransbullar med kesella

/lussebullar.jpg

 

 

Lussebullar

 

 

 

UGN: 200 Grader C

 

Du Behöver:

  • 4 dl       Röd mjölk
  • 1 dl       Vispgrädde
  • 3-4        Påsar Saffran (Vi brukar ha tre påsar)
  • 1           Paket Jäst (50 g)
  • ½ tsk     Salt
  • 2 dl        Strösocker
  • 250 g     Kesella (En Burk) 10% fett
  • 100 g     Rumstempererat Smör  (Ej margarin)
  • 13-16 dl Vetemjöl Special (Brödet blir fluffigare och saftigare med special)
  • Eventuellt 1-1½ dl russin 

Gör Såhär:

Ta fram 100 gram smör från kylen och låt stå framme i 10-20 min så det blir rumsvarmt.

Stöt saffran med en nypa socker i en mortel för att få ut så mycket smak från saffranet som möjligt. Ställ åt sidan.

Smula ner jäst i en bunke och strö över saltet. (Detta gör så att jästen smälter fortare)

 

Värm mjölken tillsammans med vispgrädden och saffran till ca 37 grader. Det lättaste är att röra runt med fingret i kastrullen tills du "inte känner" degvätskan längre. Då är den uppvärmd till 37 grader.

Häll sedan degvätskan över jästen och rör runt med träslev tills all jäst löst upp sig. 

Ha sedan i socker och kesella.

Därefter har du i rumsvarmt smör och russinen (Om man vill ha det i)

Samtidigt som degkrokarna får jobba i degen häller du i lite mjöl i taget. När du haft i rätt mängd mjöl (När du tar på degen ska det vara precis att den inte klibbar fast) så ska degen arbetas med degkrokarna via elvisp eller en hushållsassistent i ca 5 min.  

Därefter strör du två nypor mjöl över degen, lägger en bakduk över bunken och låter degen jäsa i ca 45 min.

 

 

Arbeta degen på mjölat bakbord i någon minut.

Klä 4 plåtar i bakplåtspapper.

Forma lussekatter på det klassiska sättet eller låt fantasin flöda!

Lägg bullarna på plåten och tryck i russin.

Lägg bakdukar eller rena kökshanddukar över bullarna och låt jäsa i ca 40 min till sin nästan dubbla storlek.

Därefter penslar du bullarna med ett ihop vispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 5-10 min beroende på bullarnas storlek!

 

VIKTIGT!! 

Låt dem svalna HELT innan du lägger dom i påsar, frysen eller i burk. Så länge de svalnar avger dom kondens, vilket kommer att resultera i mycket torra bullar!

 

 

GOD JUL och LYCKA TILL!!

 

 

 

 

 

 

17 dec 2013

Välkommen

Välkommen till www.bakamera.n.nu.