Kärleksmums/ Mockarutor/ Snoddas/ Fiffirutor

FOTO: Malin Wisjö

 

Kärleksmums

UGN: 225 Grader C

Du Behöver:

KAKAN

  • 3 ägg
  • 4 ½ dl socker
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 6 3/4 dl mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 7 msk kakao
  • 225 gram smör

 

GLASYR

 

  • 4 msk kakao
  • 9 dl florsocker
  • 8 msk smält smör (50-60g)
  • 3-4 msk mycket starkt kallt kaffe (Ha i så mycket kaffesmak du tycker är godast)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Kallt vatten

GARNENING 

Cocos eller strössel

 

Gör Såhär:

KAKAN

Sätt ugnen på 225 grader. 

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. 

Rör sedan ner mjölken i smeten.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en separat bunke.

Rör sedan ner blandningen i smeten. Ha därefter i smöret. Rör försiktigt!

Du ska röra så försiktigt du kan för att undvika en seg kaka. Kakan ska bli fluffig och saftig.

Täck en ugnaplåt med kanter i bakplåtspapper. Häll upp smeten och ställ in kakan mitt i ugnen i 10-20 min.

Kakan brukar vara klar efter 10 minuter när jag gör den. Så stick i den då med en potatissticka i mitten.         Är stickan kladdig, ställer du in den i ugnen några minuter till.

GLASYR

Glasyren brer du över kakan när den fått svalna lite, till och med helt! Annars rinner glasyren ner runt om kakan och sjunker ner i den. Glasyren ska ligga som ett täcke över kakan, inget annat. 

 

Smält smöret.

Sikta florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke (Sila) för att få bort alla klumpar. 

Ha i smöret och kaffet. Vispa ihop med elvisp. Om den blir grynig nu gör det inget! Nu ska du nämligen droppa i lite kallt vatten i taget och vispa emellan. Tillslut blir glasyren fin och jämn. Fortsätt tills du har den konsistensen du önskar till dina mockarutor!

Bred ut glasyren på kakan och strö på kokos eller strössel.

 

NÄR KAKAN svalnat helt och du har brett på glasyren ställer du in den i (fortfarande kvar i plåten) kylen i ca 30 min. Detta för att du ska kunna skära fina rutor av den!

Ta sedan ut kakan och skär ut rutor i önskad storlek. Förvara i sluten burk i frys eller rumstemperatur. Ej kylskåp! Då blir de torra efter nån dag.

När glasyren stelnat, skär upp kakorna i önskad form med en kniv.

 

Lycka Till

 

 

 

 

 

 

 

4 maj 2013

Välkommen

Välkommen till www.bakamera.n.nu.