Citronpaj med Marängtäcke (Malins)

  • /paj1.jpg

FOTON: Malin Wisjö

Den här citronpajen är otroligt god! Härlig pajbotten, krämig citronfyllning och len maräng! 

Den görs 1 dag innan den ska ätas så att Citronfyllningen får sätta sig ordentligt! Annars kan den vara mycket rinnig när man skär i den!

 

Malins Citronpaj Med Marängtäcke

UGN: 225 grader C Och 250 grader C

 

Du Behöver:

Pajform: ca 28-30 cm i diameter.

 

Pajdegen

  • 125 gram      Smör (kylskåpskallt)
  • 1 dl               Socker
  • 4 dl               Vetemjöl
  • 1 st               Ägg

 

Citronfyllning

  • 1 st              Citron (Skalet samt saften)
  • 3 st              Äggulor
  • 125 gram     Smör  
  • 1 dl              Socker  

 

Maräng

  • 3 st             Äggvitor
  • 2 dl             Strösocker

 

Gör Såhär:

Pajdegen Moment 1

Knäck ägget i en bunke. Ha i mjöl och socker och rör ihop. Skär smöret i tärningar och knåda ihop allt till en fin deg. 

Rulla degen till en boll och låt vila i plastfolie i kylen medans du gör citronfyllningen.

 

Citronfyllning

Tvätta citronen med kallt vatten. Torka den helt torr och riv av skalet (endast det gula, annars blir det beskt).

Pressa sedan ur saften med en jucepress och sila saften från fruktkött och kärnor.

Separera tre äggulor från äggvitor och spara äggvitorna till marängen.

vispa ihop citronjuicen, skalet och äggulorna i en kastrull.

Smält smöret och häll i det i citronblandningen. Ha därefter i sockret.

Sjud på svag värme tills den tjocknar. Om den inte tjocknar kan man ha i maizena redning eller lite potatismjöl. Ha i lite i taget tills du ser att den börjar tjockna.

Häll sedan över citronfyllningen i en burk och ställ in i kylen att svalna. 

TIPS: Häll Citronfyllningen i en vattenkanna och ställ i ett kallt vatten bad. Rör om då och då. På det här sättet svalnar den fortare. Det är viktigt att den är helt sval så inte marängen smälter!

 

Pajdegen moment 2 

Ta ut pajdegen ur kylen och knåda den lite på bakbordet så den blir lätt att jobba med.

Strö lite mjöl på bordet och kavla ut degen till en fin cirkel.

Lyft upp dengen och klä pajformen med den. överflödig deg från kanterna kan du klippa dän och trycka ihop med degen i botten. Men nån cm över kanten gör inget då degen drar ihop sig i ugnen.

Om du inte har en kavel går det lika bra att bara trycka ut den i pajformen med händerna. Skillnaden är att botten inte blir lika jämn bara!

Gör många småhål i botten på degen med en gaffel (Detta för att inte degen ska bli bubblig i ugnen!).

Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter i uppvärmd ugn (225 grader C).

Ställ den sedan att svalna helt.

 

När Pajskalet och citronkrämen har svalnat gör du Marängen!

 

Maräng:

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Vänd därefter försiktigt ner sockret.

 

Ihopsättandet av Pajen:

Häll citronfyllningen i pajformen och bre ut den till ett jämnt lager.

Klutta ut maräng lite här och var och bre sedan försiktigt ihop marängkluttarna till ett fint marängtäcke över pajen.

Gör lite fina toppar lite här och var på marängen. Du kan även spritsa ut marängen.

 

Värm upp ugnen till 250 grader C och ha enbart på övervärmen.

Stätt in pajen i mitten av ugnen i 3-4 min. Här får man hålla koll så att inte marängen bränns vid!

Ta sedan ut pajen, låt svalna, sätt plast över den och låt vila i kylskåp över natten.

 

TIPS! : Innan servering, lägg på lite citronmeliss som dekoration!

 

 

Lycka Till!

 

 

 

 

 

5 jul 2014

Välkommen

Välkommen till www.bakamera.n.nu.