Cheesecake

/img_1694.jpgUtan hallon i./img_1858.jpgMed hallon i.

/img_1692.jpgUtan hallon i.

/img_1766.jpgMed hallon i.

FOTON: Malin Wisjö

Görs helst ett dygn innan den ska ätas. Annars behöver den minst 5 timmar i kylen.

ALLTSÅ, DET HÄR ÄR VÄRLDENS GODASTE CHEESECAKE! :D <3<3

 

BOTTEN

  • 150 gram Digestivekex
  • 70 gram   Smör

FYLLNINGEN

  • 400 gram  Rumstempererad Philadelphiaost (Naturell)
  • 150 gram  Socker
  • ½-1 tsk     Rivet citronskal (från ekologisk citron)
  • 185 gram  Vit Marabou choklad
  • 2 dl           Vispgrädde
  • 4 st           Gelatinblad
  • 1-2 dl        Färska hallon (Kan uteslutas eller ersättas med andra bär)

 

Gör Såhär:

Ställ fram philadelphiaosten några timmar innan du ska ha den så den är rumstempererad. (Detta för att smeten inte ska kunna skära sig lika lätt sen med chokladen och gelatinet)

Krossa kexen med stavmixer eller på annat vis tills det inte går att få mindre smulor.

Smält smöret. Blanda ner det i smulorna.

Häll ut kexblandningen i en springform (en form med löstagbar kant) och tryck ut den till ett jämt lager med en stor sked. Se till att det blir aningen tjockare ute vid "kanterna". Ställ den sedan åt sidan eller i kylen så länge.

Riv av skalet på citronen tills du har så mycket citron du önskar. (Minst ½ tsk men max 1 tsk. Annars tar citronsmaken över) 

Rör ihop sockret och philadelphiaosten samt citronskalet i en bunke. Ställ åt sidan.

Vispa grädden lätt till en krämig konsistens i en egen bunke. Ställ åt sidan. 

Smält chokladen över ett vattenbad. 

När chokladen är smält vispar du snabbt ner den i grädden med elvisp. Det kan komma att skära sig lite men lugn! 

Häll sedan ner chokladblandningen i philadelphiablandningen och vispa med elvisp så snabbt det går tills det är en jämn smet. 

Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten. Ta upp dem efter ca fem min och smält även dem över ett vattenbad.

Sen ska gelatinet ner i smeten. Nu är det bra om man är två! Den ena häller sakta en fin stråle ner i smeten medan den andra vispar med elvispen så snabbt det går. (Du kan vara ensam med såklart men det är svårt att skrapa ur gelatinet samtidigt som man vispar).

OBS: Häller man i för mycket geletin på en gång eller vispar för sakta så kommer gelatinet att stelna till som klumpar i smeten. Skulle något sådant hända så kan du sila smeten och sen göra om det steget med ny gelatin. 

Ta fram formen och placera ut önskad mängd bär i botten. Häll sedan på smeten. 

Täck formen med plastfolie och ställ in den i kylen.

Garnera den gärna med samma bär som du har i och krossa lite vit choklad och strö på innan du serverar. Enklast är det om du garnerar den efter att du skurit upp bitarna. 

 

 

26 feb 2016

Välkommen

Välkommen till www.bakamera.n.nu.